söndag 31 augusti 2008

Recept...

Här kommer ett recept på inlagd rädisknopp... Ett gammalt recept från min mor. Dax att skörda knopparna. Det som behövs är: socker, ättika, hela nejlikor och knoppar. Gör så här: 1 liter knopp 2 kaffekoppar socker (är ca 3 dl) 3 dl utspädd ättika 1/2 msk nejlikspik Socker, ättika och nejlikspik kokas till en lag. Knoppen förvälls 20 minuter. Spolas med kallt vatten. Den heta lagen slås över. Får stå ett dygn. Silas och lagen kokas igen som därefter slås över knoppen och hälles på burkar. Här är resultatet! Härligt gott till kötträtter. Det blev även en tur i svampskogen. Hittade många fina smörsoppar som nu ligger infrysta. Svampen på bilden bör man akta sig för att tillaga. Men dom är väldigt vackar där dom står. Bara fota - inte röra!!!

5 kommentarer:

tuvstarr sa...

Hej, vi har alldrig ätit inlagd rädisknopp, men de ser så fint ut och vi tror i alla fall att de smakar helt fantastiskt. Vi älskar inlagd grönsaker. Tack för tipset. Ska försöka receptet någon gång.
Ralf och Katrin.

Anonym sa...

Hej Gunnar.
Alla svampar går att äta en gång...*S*

Inkan sa...

Och jag vet inte ens vad "rädisknopp" är! Hm- jag har tydligen aldrig smakat på den grönsaken. Vad har det med rädisor att göra?

Anonym sa...

Hej.
En liten förklaring till vad rädisknopp är:
Om man låter rädisorna vara kvar i jorden och växa på sig så kommer dom till slut att blomma med små vita blommor och därefter så blir det "grökapslar" allså s k rädisknopp. Det är dom som man skördar och lägger in.
Oc som sagt - gott blir det.

/gunnar i vaplan/

Inkan sa...

Tänk- jag har aldrig känt till detta med "rädisknopp". Minns att mor lärde mig att dra upp alla rädisor i trädgårdslandet när de blev för stora och "träiga". Aldrig att rädisor fick stå kvar och blomma.
Men se- man lär sig alltid något nytt!